Строежът на т.нар. посетителски център Перперикон и до днес не е

...
Строежът на т.нар. посетителски център Перперикон и до днес не е
Коментари Харесай

Как да отидеш на Перперикон? Там няма вода, ток, тоалетни |

Строежът на т.нар. посетителски център " Перперикон " и до през днешния ден не е приключен, на мястото няма нито електричество, нито вода, нито тоалетни.

Това разкриха при включване от Перперикон Вилдан Байрямова и Радослав Милев - първите двама в листата на " Демократична България " за Кърджали.

На 1 февруари 2019 година медиите тържествено оповестиха, че стартира построяването на център за гости. Тогава ден по-рано беше направена втората първа копка. Ние няма да вършим трета първа копка, тъй като към този момент е видно, че тук се строи, т.е. - допреди две години се е изграждало нещото, наречено посетителски център " Перперикон ". Първата тържествена копка се бе състояла 2009 година, когато планът беше под опеката на районното министерство. Така и не се разбра по какви тъкмо аргументи този план беше спрян. В него е планувано разгърнатата повърхност да бъде 1275 кв.м. и да бъде на две равнища, разказа Вилдан Байрямова.

Посетителският център трябваше да има доста функционалности, една от които - опцията археолозите да обработват на място откритите находки. Хубаво звучеше тогава фактът, че центърът ще бъде построен с европейски средства по програмата " Interreg Гърция-България ". В плана вземат участие община Кърджали, гръцката община Марония и Регионалният исторически музей в Кърджали. Срокът на осъществяване беше 24 месеца. Проектът е на стойност над 1 400 000 евро. Сега виждаме, че планът се е „ протегнал “ към неразбираемото бъдеще, съобщи журналистката Вилдан Байрямова, която е лидер на листата на " Демократична България " за Кърджали.

Няма камери, цялостна загадка е колко пари се събират и кой тъкмо ги прибира

Това, което прави усещане и което неведнъж съм задавал като въпроси в общинския съвет и на кмета, е че на това място към момента няма електричество и вода, няма тоалетни, не мога да бъдат сложени хладилници и да действа каквото и да е заведение, защото откакто са налети десетки милиони, към момента няма пуснат ток, уточни Радослав Милев. Той е втори в листата на Демократична България за Кърджали, водач на ДСБ в града и общински консултант.

Според него главните проблеми са неналичието на електричество и невъзможността да се слагат камери и защита на мястото или на центъра за гости.

Нямаме никаква достоверна информация за това какъв брой хора са посетили мястото и какъв брой са таксите, които са събирани, тъй като няма по какъв начин да проверим. Не знам дали има друго място в България, където няма никаква отчетност за това какви пари се събират и кой тъкмо ги прибира. Дали се прибират от общината или влизат в джоба на някого, който работи тук? - попита Радослав Милев.

За предходната година има събрани 240 хиляди лв., което значи, че 100 и няколко хиляди индивида са посетили Перперикон, само че това е цялостна хипотеза и никой не може да каже дали са толкоз или не. Проблемът би се решил доста елементарно - като се сложи камера, която да снима непрестанно и кражбите завършват. Говорим за този проблем от 6 години и нищо не се е подобрило досега, изясни Милев.

За страдание всички планове, които са свързани с община Кърджали и Хасан Азис, стартират с една дребна сума, която след това се усилва, както и времето, за което се извършва. Община Кърджали не влага никакви старания да бъде развъртян дребният бизнес. Проблемите в общината са доста, само че главните въпроси, които стоят пред мен са: за какво страната не подхваща нищо, в случай, че е ясно, че има доста злоупотреби в община Кърджали? Къде е страната в цялата обстановка? Къде е прокуратурата? - попита  Радослав Милев. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР